Norske apotek på nett
Samfunn og helse

Bestill fra norske apotek på nett

Det kan være fristende å forsøke å bestille medisiner og legemidler fra utenlandske nettsteder. Ofte kan de ha både lavere priser og et annet utvalg enn de norske apotekene på nettet. Det er flere grunner til at man frarådes å kjøpe såkalte apotekvarer fra utlandet.

  • Først og fremst er det faktisk ikke lov å få legemidler tilsendt fra utlandet.
  • Mange av de utenlandske apotekene på nettet driftes ikke lovlig.
  • Innholdet i legemiddelet kan avvike fra det som står beskrevet på innholdsfortegnelsen.
  • En del varer selges som hverken er testet i Norge eller godkjent under den kategorien det selges.

Forbudt å få tilsendt medisiner fra utlandet i posten

Vi har et veldig strenge regler i Norge når det gjelder å få sendt medisiner gjennom posten fra utlandet. Det gjelder både reseptfrie og legemidler på resept. Hvis man skulle ha kjøpt noe er sjansen stor for at forsendelsen blir stoppet i tollkontrollen. Noen tenker kanskje at siden man har resept fra fastlegen så kan man bestille medisinen rimeligere fra utlandet. Det har man imidlertid ikke lov til.

Nettapotek

Blir varene man har kjøpt tatt i tollen, blir varene ødelagt og man har et straffeansvar. Man kan i verste fall bli politianmeldt og alvorlighetsgraden avhenger av mengden og type legemidler man har bestilt. Anmeldelsen kan gå på brudd på legemiddelloven eller straffeloven som har med narkotika eller doping å gjøre.

Det er viktig å huske på at her i Norge kan noen typer legemidler være reseptbelagte legemidler, mens den samme kan være solgt som kosttilskudd i andre land. Et eksempel er legemiddelet Melatonin som selges på resept I Norge for å hjelpe med innsovning. Legene skriver oftest ut 2-6 mg tabletter til norske pasienter. I for eksempel USA, selges dette som et vanlig kosttilskudd og opp i styrken 12 mg.

Ulovlige apotek på nett

I mange år har det vært et problem at utenlandske nettapotek drives ulovlig. I over ti år har det vært flere internasjonale etterforskningsorganer som jobber med å få fjernet disse som driver ulovlig. Det etterforskes på tvers av landegrensene da samarbeid er nødvendig siden det ofte organisert kriminalitet som står bak de ulovlige nettstedene.

Ulovlige apotek på nett

Et eksempel er nettstedet Silk Road, som ble etablert i 2011 og tatt ned av FBI i USA i 2013. Dette var et marked for ulovlige legemidler og andre stoffer som man kunne kjøpe og selge anonymt. For mange av oss er det ikke slike nettsteder vi vanligvis kommer over når vi søker på nettet etter legemidler. De utenlandske vi støter på ser legitime ut, men kan være ulovlige i tillegg til at det er ulovlig å kjøpe fra utlandet.

Norske apotek på nett

Vi har etter hvert fått mange norske lovlige nettapotek. Hvis man er usikker på om det er et legitimt nettsted kan dette enkelt sjekkes. På grunn av et direktiv fra EU, skal alle lovlige apotek på nettet ha en logo på første side som er godt synlig. Ved å trykke på den kommer man til en oversikt over alle lovlige norske nettapotek på legemiddelverkets nettsted.

Norske nettapotek

Falske legemidler

Det er direkte farlig å ta medisiner og legemidler som viser seg å være falske. For det første kan man ikke vite hva innholdet faktisk er. Det kan avvike totalt fra det som står på pakningen. Man har funnet tabletter som inneholder rottegift og blant annet kun rent sukker.

legemidler

Er innholdet skadelig kan man få sterke reaksjoner og bivirkninger. Er det derimot uten noen virkestoffer, eller feil mengde virkestoff vil dette ha svært negativ påvirkning. Man vil få for høy dose eller for lav i forhold til det man skal ha. Dette kan igjen påvirke andre medisiner man tar og kan føre til skader og i verste fall døden.

Kilder brukt til denne artikkelen: