De fleste av oss går nok ikke med den forestillingen om at vi i den moderne tid er de eneste menneskene som har brydd oss om hudpleie og utseende. Vi er langt fra de første som ønsket å se så bra ut som mulig.
En av ulikhetene mellom nåtiden og tidligere historie er nok tilgangen på produkter og utstyr innenfor hudpleie. I dag så finnes det et hav av produkter og metoder. Og i tillegg til naturlig hudpleie så har vi muligheten til å bruke kosmetiske kirurgiske tilnærmingsmåter. Dette fantes ikke for menneskene som for eksempel levde i middelalderen.
Gamle Egypt blant de første
Egypt har opp gjennom tidene vært synonymt med skjønnhet og til tider ekstravaganse. Dette er ikke noe en bare antar, men har funnet arkeologiske bevis for. Både gjennom utsmykninger på bygninger, og gjennom utgravninger. De aller første bevis på menneskers hudpleie kan dateres til omtrent 6000 år tilbake i Egypt. Hva gjorde hudpleie så spesielt i Egypt?
- De brukte hudpleie både for skjønnhet og som beskyttelse mot blant annet solskader og hudskader fra insekter
- De gamle egypterne brukte hudpleie som en del av det å ære sine eldre og sine guder
- De brukte både ingredienser og metoder som vi i dag fremdeles benytter oss av i moderne hudpleie
Det finnes enkelte sannheter når det kommer til hudpleie. Egypterne benyttet seg av mange av de samme metodene for å oppnå det samme som vi gjør i dag. Eksempler på dette er:
- Bruk av olje for å redusere og motvirke rynker
- Ved bruk av leire og oljer laget de grøtomslag og såper for å rense huden
- For å oppnå fuktighet i huden ble det brukt ansiktsmasker med ingredienser som melk og honning
- Salter fra døde havet ble brukt for eksfoliering og skrubbing av huden for å fjerne døde hudceller
Alt dette ble utført som en del av hudpleie for 6000 år siden i Egypt, og mange av oss gjør det samme i dag med de samme ingrediensene.
Oldtidens Hellas var sofistikerte innenfor hudpleie
Grekerne var ikke bare menneskets vugge for filosofi og lærdom, men kanskje også starten på dagens kosmetiske industri. Hudpleie i oldtiden hellas kan sammenlignes med moderne hudpleie. De greske kvinnene brukte daglig:
- Oljer til huden for rens og behandling
- Parfymer
- Kosmetiske pudder
- Sminke som øyeskygger og kajaler
- Produkter for å oppnå glødende hud
- Hårfarge og blekemiddel for hår
Produktene de brukte ble laget av lokale naturlige råvarer. Som hudpleie finner man at de brukte ansiktsmasker, renseprodukter og fuktighetsgivende kremer og oljer. Dette ble brukt for å behandle irritert hud, overvinne rynker og for kosmetiske årsaker. I listen over ingredienser som ble brukt finner man blant annet:
- Bær
- Melk
- Honning
- Oliven
- Yoghurt
Europeisk hudpleie gjennom historien
Fra middelalderen og helt opp til i dag, har utseende og hudpleie vært noe menneskene har vært opptatt av. Europeere har også tatt i bruk naturlige råvarer, men kan ikke sammenlignes med eldre asiatisk eller oldtidens sunnhet og effektive remedier. I perioder har europeeres hudpleie vært direkte skadelig.
Middelalder Europa
Kosmetikk ble jevnlig brukt i middelalderen helt fra år 1200. glatt og lys hud var ansett som skjønnhetsidealer. Her brukte man remedier som inneholdt animalsk fett i tillegg til urter, honning, ulike grønnsaker og eddik. De renset huden, brukte ansiktsmasker og laget remedier for å tilføre fuktighet.
Renessansen i Europa
Mye av de samme remediene og ingrediensene ble brukt i hudpleie i denne tidsepoken som i middelalderen. Det er imidlertid i denne epoken at man finner giftige og farlige ingredienser i kosmetikk og hudpleie. Dette ble i hovedsak brukt som ingredienser i kosmetikken, for å lage farger til diverse sminke. Det man ser går igjen er de skadelige ingrediensen som:
- Bly
- Kritt
- Mercury
Ikke alt de brukte var skadelig. I renessanse hudpleie, ser man at det fremdeles brukes urter, blomster og naturlige råvarer. Honning var sammen med urter brukt for å rense og gi næring til huden. For eksempel så laget de ansiktsmasker mot uren hud og kviser av havre kokt i eddik. Våknet man med hovne øyne, så trakk man for eksempel brødbiter i rosevann og brukte disse som svamper til å legge på de hovne områdene.
Barokken på 1700-tallet
I denne perioden så la kvinner sin elsk på badstuer og damp for å svette ut urenheter. Damp ble ikke bare brukt for å rense huden, men også for å oppnå glattere og mer skinnende hud. Kosmetikk på denne tiden skilte seg ut fra tidligere tider. Sminken skulle være tung og fullstendig dekkende. Et ferdig respektabelt sminket ansikt, skulle se ut som et maleri.
Et annet eksempel på sminke og hudpleie fra denne tiden er at kvinners lepper skulle være røde. Til dette brukte destillert alkohol eller eddik.
1800-tallet tok hudpleie til nye høyder i Europa
I dette århundret ble det svært viktig for folk med renslighet, fysisk trening og god helse. I tillegg til at hudpleie fortsatte å være en viktig del av menneskers hverdag. Hygiene artikler ble lettere tilgjengelig for vanlige mennesker og kostnadene gikk ned på hverdagsprodukter.
Masseproduksjon og nyutvikling av produkter til hudpleie og hygiene kom for fullt. Det var for eksempel på denne tiden at man fant opp ting som:
- Baby pudder
- Lipsyl
- Vaselin
Fremdeles ble det brukt naturlige midler som havre, honning og eggehvite i datidens hudpleieregime. Juice fra sitroner ble blant annet brukt til å lysne huden i ansiktet med opptil flere toner lysere.
På 1900-tallet så eksploderte utviklingen innen hudpleie
Det er ikke for ingenting at forrige århundre er krybben for alt vi kjenner i dag. Kjente kosmetikk merker ble etablert, så vel som nye teknologiske metoder og apparater. I tillegg til alt dette så ble hudpleie allemannseie og en egen industri som har vokst seg til en av de største i verden.
Solkrem ble for eksempel oppfunnet i 1944. I dag kan vi ikke forestille oss en verden uten solkrem. Fra alle kjente merker som etablerte seg som for eksempel Estee Lauder i 1946, gikk interessen mer over til naturlige ingredienser på 80-tallet. I dag ønsker man så naturlige og sunne hudpleie-produkter som mulig, og unngår ingredienser som kan være skadelig for huden.
Kilde: https://skinup.no/hudpleie/