Brystreduksjon
Samfunn og helse

Brystreduksjon er et enkelt valg for mange

Kjendiser går ut og forteller åpent at de har redusert brystene, og blant disse er for eksempel Kate Upton og Jessica Simpson. Skuespilleren Drew Barrymore gikk ut i media og avslørte at hun gjennomførte en brystreduksjon allerede i 1982. Fysiske plager som store bryster medfører er en ting, mens psykiske årsaker er vel så viktig for mange.

Mange sier det samme som Drew Barrymore, at selvfølelsen senkes til et lavmål fordi man føler seg stor i hele kroppen på grunn av brystenes størrelse. Hun fortalte til New York Daily News at hun følte seg diger i alt hun tok på av klesplagg. Man føler seg ukomfortabel i egen kropp og gjemmer seg gjerne i ekstra store plagg som skjuler kroppen. Supermodellen Kate Upton uttalte at hun daglig ønsket seg små bryster og drømte om å bruke den minste bikini-overdelen.

Hva må man tenke på før en brystreduksjon?

  • De fleste klinikkene og kirurgene sier at man bør ha en BMI på maks 28.
  • Hvis man ikke har fått barn anbefales man å vente til etter svangerskap og amming. Selvfølgelig så er smerter og plager tungtveiende grunner til en operasjon og dette må man ta hensyn til.
  • Siden man ikke kan røyke eller snuse i ca. 3 uker før man opereres, kan dette brukes som en mulighet til å slutte?
  • Er man førti eller eldre bør man ha tatt en mammografi før operasjon og den bør ikke være tatt lengre enn seks måneder før brystreduksjonen.

tenke på før en brystreduksjon

Kravet om å ha en BMI på maksimum 28 er satt av mange årsaker. Det er selvfølgelig individuelle unntak og disse tar kirurgene utfra hvert tilfelle. Kvinner og menn som er overvektige og sliter med store smerter under bevegelse, har selvfølgelig også problemer med å gå ned i vekt. Store bryster kan være til et stort hinder ved fysisk aktivitet for veldig mange.

Er man overvektig kan man ta en konsultasjon og snakke om hvor mye en bør gå ned før man opereres. Resultatet vil ofte påvirkes hvis man er overvektig og ikke bli som man ønsker. Faren er også at man får en uønsket pæreformet kroppsfasong. Proporsjonene kan bli feil og spesielt hvis man i etterkant går ned i vekt. En annen ting er økt fare for komplikasjoner og infeksjoner ved overvekt. Alt dette er veldig viktig å sette seg inn i og dette kan man gjøre i forkant sammen med kirurgen, slik at man kan planlegge brystreduksjon ved et senere tidspunkt.

Er resultatet permanent?

Et veldig vanlig spørsmål er selvfølgelig hvor permanent det endelige resultatet blir. Når den postoperative perioden er overstått og helningsprosessen er ferdig, vil man forhåpentligvis ha de brystene kirurgen forespeilet. Menneskekroppen er ikke statisk og dermed i konstant forandring. Hvor mye og hvor fort avhenger av personene og hva man gjennomgår. Her er noen faktorer som er med på å muligens forandre det ferdige resultatet over tid.

gjennomgått en brystreduksjon

  • Aldringsprosessen er individuell og forandrer brystene gradvis etter hvert som vi eldes. Dette gjelder også bryster som har gjennomgått en brystreduksjon.
  • Hormonforandringer kan påvirke brystene.
  • Vektøkning eller tap av vekt vil påvirke brystene. Ved vektøkning vil også brystene bli større og for enkelte personer kan brystene være det første stedet man legger på seg. Dette er veldig individuelt. Går man ned i vekt vil brystene forandres ved at de kan bli mer slappe og føles mer hengende. Disse forandringene er vanlige forandringer man vil oppleve med eller uten brystreduksjon så lenge vekten forandres.
  • Ved graviditet kan man oppleve at brystene forandres.

Medisinsk grunnlag

Brystreduksjon er den eneste kosmetiske operasjonen man kan få dekket utgiftene til. Hvis man foretar inngrepet på medisinsk grunnlag, vil man kunne få dette dekket av det offentlige.

Brystreduksjon er den eneste kosmetiske operasjonen

Hvis man er usikker på om man fyller kriteriene for å få dette dekket kan man ta det opp med fastlegen. Det er fastlegen som til slutt henviser til stedet man får inngrepet gjennomført hvis man får utgiftene dekket.

Hva menes med medisinsk grunnlag? Har man så store plager og smerter at dette påvirker en i hverdagen på grunn av brystenes størrelse, går dette under medisinsk grunnlag. Det er ofte snakk om smerter i skuldre, rygg og nakke. Hodepine er også noe veldig mange opplever. Infeksjoner og hudproblemer under brystene er også noe mange sliter jevnlig med.

Kilder: